KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE

 

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele

 Şiddeti Bitir Dünyayı Değiştir

 

Kastamonu Üniversitesi Aile Araştırmaları Merkezi tarafından Cemil Meriç Konferans Salonu’nda Kadına Yönelik Şiddete karşı uluslararası mücadele ile ilgili panel gerçekleştirildi.

Panele; panel başkanı İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Fatma Zehra Pattanbanoğlu,  Sağlık Bilimleri Fakültesinden  Dr. Öğr. Üyesi Şahika Şimşek Çetinkaya ve Kastamonu Barosu Avukatlarından Av. Seda Çetin, Av. Eda Büyükdemirci katıldı.

Panel, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Panelde konuşma yapan Dr. Öğr. Üyesi Şahika Şimşek Çetinkaya şiddet türlerini ve  şiddete tanıklıkta yapılması gerekenleri bizlere anlattı.

Türkiye’de en önemli sıkıntılardan birinin bilinç ve farkındalıktır sözleriyle konuşmaya başlayan Çetinkaya, İnsanlara şiddet deyince sadece fiziksel şiddetin geldiğini diğer şiddet türlerini bilmedikleri için yapılan şiddetin farkında olmadıklarına değindi. Bu yüzden amacımız şiddet türlerinin hangi tür eylemlerinin şiddet olduğunu bir kez daha vurgulamak olduğunu ve Türkiye’de en çok fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet türlerinin görüldüğünü dile getirdi.

Av. Seda Çetin, Şiddet bilinci hakkında bilgiler verdi. Çetin konuşmasında “Kadınlar erkeklerden üstün bir şekilde gösteriliyor, erkekler çocukluktan itibaren erkekler ağlamaz aslansın diye sevilirken kadınlar, prensessin, hassas diye seviliyor.” dedi.

Çetin, Mansplaining şiddet türünün; erkeklerin kadınları küçümsemesi ve kadını değersizleştirdiği bir türdür. Love Bombing kavramı; erkeklerin ilişkinin ilk başlarında kadının güvenini kazanmasını sağlar ve burada amaç karşı tarafı kendine bağlamaktır. Sexting kavramı; ilişkide mahrem alanın üçüncü kişiler tarafından paylaşıldığında kendini güçlü hissetmesidir diyen Çetin, “Kadın sırf kadın olduğu için saldırıya uğruyor.” İfadelerini kullandı.

Yapılan araştırmalarda ise 2022 yılında 398 kadın ve 30 Kasım 2023 yılında ise 357 kadının öldürüldüğü kaydedildi.

Panelde son konuşmacı Av. Eda Büyükdemirci 6284 sayılı kanun uygulaması ile ilgili bilgi verdi. Bu kanunun cezalandırma üzerine kurulu olmadığını, korumayı ve önlemeyi amaçlayan bir kanun olduğunu söyledi.

Kadının beyanı 6284 sayılı kanunun “Koruyucu ve önleyici tedbirlerinden faydalanabilmek esastır” ifadelerini kullanan Büyükdemirci 6284 kanunu sadece kadınlar ve çocukların değil erkeklerinde bu imkanlardan yararlanabileceğini de söyledi.



Panel Başkanı Prof. Dr. Fatma Zehra Pattanbanoğlu panelistlere teşekkür belgelerini ve hediyelerini vererek sona erdi.


Haber\Fotoğraf: Rümeysa YETİM/ Mekna NAS


dijitalgazete292311.blogspot.com


 




Yorumlar

  1. Toplumun kanayan yarasına dikkat çeken bir haber. Rümeysa tebrik ederim.Basarilar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar